Waarderingsprijs voor organisatie herdenkingen Canadese begraafplaats Holten

Kaarsen bij graven op Canadese begraafplaats Holtenvrijdag 24 december 2010 19:30

De ChristenUnie fracties uit Twente hebben de eerste ChristenUniek Twente waarderingsprijs toegekend aan de stichtingen Welcome Again Veterans en Viering nationale feestdagen uit Holten. De wijze waarop deze stichtingen de herinneringen aan de tweede wereldoorlog levend houden, met name bij de jeugd, is indrukwekkend. Dit is elk jaar weer duidelijk te merken op kerstavond, als de Holtense schoolkinderen bij alle graven van gevallen Canadese soldaten een brandende kaars plaatsen.


Arie Slob (lid Tweede Kamer) reikte de eerste ChristenUnieK waarderingsprijs uit.

De Stichting Welcome Again Veterans  is opgericht in 1989. Vanaf 1990 organiseert Welcome Again Veterans programma's voor Canadese Veteranen en Regimenten die een bezoek aan ons land willen brengen. Een herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten is een centraal onderdeel van dit programma. Het huisvesten van de Veteranen en het maken van plaatselijke programma's wordt gedaan met behulp van meer dan 40 plaatselijke afdelingen in het oosten van ons land.

Welcome Again Veterans is betrokken bij en zorgt voor de financiering van de jaarlijkse herdenking voor en door schoolkinderen op 4 mei en de Kerstplechtigheid, waarbij de schoolkinderen op Kerstavond een brandende kaars plaatsen op de graven van de gevallen Canadese soldaten.

De Stichting Viering Nationale feestdagen Holten organiseert met Welcome Again Veterans en de Holtense Scholen de herdenkingen op de Canadese oorlogsbegraafplaats. Al sinds 1991 wordt de begraafplaats op kerstavond door kaarsen in een indrukwekkend licht geplaatst. Heel bijzonder dat juist op deze plek, waar oorlogsslachtoffers liggen, die hun leven gaven voor onze vrede, de kerstgedachte aan De Vredesvorst, die Zijn leven voor de wereld gaf, samensmelten.

ChristenUnie Twente wil met het uitreiken van deze waarderingsprijs duidelijk maken dat het waardevol is om stil te blijven staan bij de verschrikkingen van de oorlog, daarbij de jeugd te betrekken en ook verder te kijken naar de toekomst. Met dit kleine gebaar, willen we de wens uiten dat het werk van deze stichtingen nog jaren door mag gaan en als voorbeeld voor anderen mag werken.

ChristenUnie Twente werkt samen met de Tweede Kamerfractie en de Statenfractie van Overijssel aan een waarde(n)volle samenleving. Om dit te benadrukken zal de eerste ChristenUniek waarderingsprijs door Arie Slob (Tweede Kamerfractie ChristenUnie), Gerjan Smelt en Bert Tijhof (namens ChristenUniefracties in Twente) overhandigd worden aan de heer G.J. van ’t Holt (voorzitter Welcome Again Veterans) en mevrouw M. Hanewinkel (stichting Vieringen nationale feestdagen Holten). De ChristenUniek waarderingsprijs zal op kerstavond na afloop van de officiële bijeenkomst  uitgereikt worden tijdens een bijeenkomst met genodigden.

 

Bijeenkomst kerstavond 24 december 2010
De ceremonie op de Canadese begraafplaats was door de sneeuw weer bijzonder mooi. Ondanks de kou waren er weer heel veel mensen. De organisatie had alles weer prima georganiseerd.

Na afloop werd hiervoor waardering uitgesproken door burgemeester Hofland, daarna kreeg Arie Slob het woord. Hij heeft duidelijk verwoord waarom de stichtingen deze waardering verdienen en daarna het DIENblad met Twentse producten en het certificaat behorend bij de prijs uitgereikt.

 

 

« Terug

Reacties op 'Waarderingsprijs voor organisatie herdenkingen Canadese begraafplaats Holten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.